Site menu:

Laatste berichten

Tags

Onderwerpen

Zoeken

In voorbereiding

3D printen – hoe werkt het?

OK … het lijkt een uit de kluiten gewassen koffiezetapparaat, maar het is feitelijk een 3d printer … één van de Fabbing machines, die we gaan gebruiken om onze 3D modellen leven in te blazen. Deze printers zijn in verschillende vormen en maten te verkrijgen, maar het prijskaartje liegt er meestal niet om. Alhoewel er op het moment verschillende nieuwe desktop modellen (Desktop Factory en 3D Systems V-Flash) in ontwikkeling zijn, zullen deze printers waarschijnlijk ook te duur zijn voor de gemiddelde modelspoorder. Ik zal dan ook niet ingaan op de verschillende merken en types, we hoeven immers allen maar de algemene werking van de machines te begrijpen.

3d-printer

Het print proces heeft veel weg van het weer aan elkaar plakken van de losse boterhammen van een dun gesneden brood. Nadat het bestand van een 3D model naar de printer is gestuurd, wordt het opgedeeld in allemaal minuscule laagjes … zeg maar de losse boterhammen. De printer zal dan beginnen om het onderste laagje … het kapje … in kunststof uit te printen. Hierna gaat de printkop iets omhoog en wordt het volgende laagje geprint, dat gelijk met het laajeg eronder verbonden wordt. Zo gaat de printer laagje voor laagje verder, tot er uiteindelijk een ‘heel brood’ ontstaan is … een werkelijke voorstelling van het 3D model.

Aangezien de technieken om dit voor elkaar te vrij ingewikkeld zijn, kan je je voorstellen dat deze machines onbetaalbaar zijn. Toch is er goed nieuws voor ons modelspoorders … over de gehele wereld zie je op het moment Fabbing bedrijven ontstaan, wat betekent dat de gemiddelde prijs per kubieke centimeter van het print-materiaal omlaag gaat. Hierdoor wordt het 3D printen een bruikbare methode voor het fabriceren van schaal N modellen en H0 onderdelen.

Bij deze een overzicht van de bedrijven die op het moment 3D printen als een dienst aanleveren en een goed prijs-kwaliteit verhouding hebben:

Let wel op dat sommige diensten, zoals die van Shapeways, nog steeds in ontwikkeling zijn en dus nog als bèta-versie draaien. Ik zal proberen om ze in de gaten te houden updates aan m’n Fabbing Lijst toe te voegen. Ook zullen ander dienstverleners die de moeite waard zijn aan de lijst worden toegevoegd. Mocht je zelf nog een goede tip hebben, laat het me dan weten zodat ik hem kan toevoegen.

Schrijf een reactie