Site menu:

Laatste berichten

Tags

Onderwerpen

Zoeken

In voorbereiding

Handig gereedschap

Gedurende ons leven, hebben we allemaal onze gereedschapskist gevuld met een behoorlijke hoeveelheid gereedschap, dat we voor onze hobby nodig hebben. Fabbing vereist echter een geheel nieuwe set gereedschap. Naast een computer, waar ik vanuit ga dat we die al tot onze beschikking hebben, moeten we onze set gereedschap uitbreiden met software om onze modellen te kunnen ontwikkelen.

Shoorsteen van een NS 5500 in Alibre Design Xpress

Het eerste dat we nodig hebben voor het ‘fabben’ van onze 3D modellen, is een fatsoenlijk 3D CAD programma. Zelf heb ik goede ervaringen met Alibre Dedsign Xpress. Door de ingebouwde tutorials, is het gebruik ervan voor beginnende ‘fabbers’ snel onder de knie te krijgen. Ook is de gebruikers interface vrij intuïtief en kan je hierdoor in een aantal simpele stappen je eerste 3D model ontwerpen. Verder is het geheel gratis … wat voor hobbyisten toch wel een belangrijk pluspunt is …

Een ander handig en gratis programma voor het ontwikkelen van 3D modellen, is Google SketchUp. Zelf gebruik ik het niet, aangezien geen ingebouwde optie heeft om 3D modellen als een STL bestand te exporteren (dit is het bestandstype waar de meeste 3D printers gebruik van maken). Wel is het, tezamen met Alibre 3D Publisher en SU Podium, een fantastisch programma om je 3D modellen mee te presenteren.

Ook helemaal gratis is MiniMagics. Met dit programma kan je de STL bestanden bekijken, voordat je ze naar de 3D printer verstuurt. Door de bestande opnieuw in dit programma te saven, worden er fouten uitgehaald en wordt het bestand kleiner. Tevens kan je bepaalde waarden van je 3D model, zoals het volume en de afmetingen met dit programma opmeten.

Als laatste wil ik MeshLab nog noemen. Het is een Open Source programma voor de meer ervaren ontwikkelaar van 3D modellen. Het bevat verschillende filters om een Mesh (een 3D model) op te schonen en om problemen zoals ‘duplicated vertices’ en ‘non manifold faces’ te verwijderen. Yep … dit klinkt inderdaad als abracadabra … en om heel eerlijk te zijn gebruik ik het niet zo vaak. Laat deze moeilijke termen je dus niet afschrikken!

Ik heb alleen maar gratis verkrijgbare programma’s vermeld en realiseer me dat er een behoorlijk aantal CAD programma’s op de markt zijn, die het zelfde kunnen. Er hangt echter meestal een behoorlijk prijskaartje aan. Verder heb ik ook geen Mac of Linux programma’s vermeld, aangezien ik zelf een Windows bezitter ben.

Schrijf een reactie