Site menu:

Laatste berichten

Tags

Onderwerpen

Zoeken

In voorbereiding

Mijn eerste geprinte model

Ergens in 2004 ben ik voor het eerst tegen het 3D printen opgelopen en had toen meteen al in gedachten dat het een fantastische techniek voor het fabriceren van spoorwegmodellen zou zijn. Doordat de techniek in het begin nog vrij duur was, heeft het tot eind 2007 geduurd voordat het eerste modelletje uit de printer kwam rollen. Onderstaand een foto van dat eerste geprinte model.

De geprinte Dg op het aangepaste Roco onderstel

Het is schaal N model van een stalen goederentrein bagage- & begeleidingswagen uit de serie NS 2421-2700, beter bekend bij modelspoorders onder zijn type aanduiding ‘Dg’. De gehele kap, inclusief de details op het dak, is bij Printapart.com uit een InVision HR 3-D Modeler komen rollen. Dit Amerikaans bedrijf levert een zeer goede en persoonlijk service. Ik hoefde mijzelf alleen maar aan te melden op hun website en kon een paar minuten later het 3D model (als STL bestand) uploaden. Enkele vragen die ik had over de exacte positionering van het model en de dikte van de lagen, werden dezelfde dag meteen al beantwoord.

Het geprinte model viel na ongeveer 2,5 week bij me in de bus … erg snel moet ik zeggen, zeker gezien het feit dat het geprinte model uit de Verenigde Staten moet komen en ik voor de goedkoopste manier van produceren en verzenden had gekozen. Na het model te hebben schoongemaakt, is er een laag witte Tamiya primer op gezet. Hierna zijn er de juiste kleuren met de airbrush op gespoten en zijn de transfers er op gekrast. Al laatste is er een laagje vernis overheen gegaan.

Het model is nu bevestigd op een aangepast onderstel van Roco en staat nu nog te wachten op enkele geëtste onderdelen (hekjes, trapjes en seinijzers). Ik ben helaas nog niet aan het ontwerpen hiervan toegekomen …

Reacties

Reactie van Bert Schmitz
geplaatst op 13 juni 2009 om 22:52

Mijn complimenten voor dit model, zie ook mijn vorige bericht.

groetjes,

Bert Schmitz

Schrijf een reactie