Site menu:

Laatste berichten

Tags

Onderwerpen

Zoeken

In voorbereiding

The French Connection

In afwachting van de levering van de NS 1100 locomotieven door het Franse Alsthom, huurden de Nederlandse Spoorwegen een aantal elektrische locomotieven van de Société Nationale des Chemins de Fer Français. Deze locomotieven, in totaal elf stuks, kwamen uit de
BB 301…324 serie en werden ingezet op het Nederlandse spoorweg-net tussen 1949 en 1951.

BB 317 in Frankrijk

Gedurende deze periode, moesten de meeste rijtuigen van de Nederlandse Spoorwegen nog steeds met stoom verwarmd worden. Het was dan ook niet verwonderlijk, dat er met enige regelmaat een stoomverwarmingswagen aan deze Franse BB 300 locs gehangen werd. Deze olie gestookte verwarmingswagens dienden direct met de locomotieven verbonden te worden,  aangezien zij perslucht nodig hadden om de olie rechtstreeks in de verbrandingskamer te spuiten. De onderstaande foto toont BB 320 met stoomverwarmingswagen
158 954, die in 1950 achteruit rijdt richting het station van Dordrecht, waar een passagierstrein aan het perron staat te wachten.

BB 320 met stoomverwarmingswagen 158 954 in Dordrecht (1950)

Schrijf een reactie