Site menu:

Laatste berichten

Tags

Onderwerpen

Zoeken

In voorbereiding

Eerst zien … dan geloven

Ongeveer een maand geleden ben ik begonnen met het ontwikkelen van een 3D model van een stoomverwarmingswagen. Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n virtueel model op je computer … maar het is toch leuker om iets tastbaars in je handen te hebben. Dus heb ik besloten om het model te laten printen bij Shapeways. Dit geeft me tevens de mogelijkheid om de verhoudingen te checken en om te kijken of de draaistellen in het chassis passen. Ik gebruik de draaistellen van Roco 25132 en zal ze gewoon met de Roco klikverbinding in het geprinte chassis bevestigen.

Het geprinte kapje en het chassis met Roco draaistellen

Ik heb de bestelling op 9 oktober via de website van Shapeways geplaatst en het pakketje werd gisteren langs gebracht. Niet slecht … een erg snelle productie en levertijd … ik was onder de indruk.
Alhoewel ik weet dat Shapeways nog steeds in hun testfase zitten, viel kwaliteit van de printjes me toch enigszins tegen. Ik heb ze dan ook meteen over m’n bevindingen ingelicht en ga er vanuit dat de minpunten in de toekomst verbeterd zullen worden.

Verpakking 
De geprinte onderdelen zaten in een plastic zakje verpakt, dat tussen twee stukken schuimrubber in een kartonnen doos zat. Aangezien beide stukken schuimrubber net niet in de doos pasten, maar ze er toch onder enige druk in zijn gestopt, warende onderdelen wat vervormd. In één van de water bunkers zat zelfs een behoorlijke scheur. Ik kan me voorstellen dat een dergelijke manier van verpakken praktisch is voor grote modellen. Voor kleinere onderdelen met fijne details, zoals onze spoorwegmodellen, is het echter veel te grof. Dit soort verpakkingchips was een betere optie geweest …

Bestelling vs. Levering
Onderstaand een overzicht van de originele bestelling:

1x stv kap
0.7 x 3.8 x 0.8 inch
1.7 x 9.7 x 2 cm
Transparent Detail

$ 13.68

2x STV chassis
0.7 x 3.8 x 0.2 inch
1.7 x 9.7 x 0.5 cm
Transparent Detail

$ 12.66

Discount    $ 0.00
incl. VAT (19%)    $ 4.21
Subtotal (incl. VAT)    $ 26.34
Shipping costs    $ 0.00
   
Total    $ 26.34

Helaas bevatte het pakket slechts één chassis, dit in tegenstelling tot de twee die ik besteld had. Ook waren alle bestelde onderdelen niet in het juiste materiaal geprint. Ik had ze in Transparent Detail  besteld, ze werden echter in White Detail geleverd.

Print Kwaliteit

Shapeways bezit zelf geen 3D printers, maar fungeert als broker tussen de consument en bedrijven die de 3D printers wel hebben staan. Door bij deze bedrijven hogere volumes af te nemen, weten ze materiaal prijs te drukken. De beste modelspoor materialen die zij op het moment leveren, zijn ‘Transparent Detail’, ‘White Detail’ and ‘Black Detail’. Deze materialen, worden gebruikt in de 3D printers van Objet en kunnen een redelijke detailleringsgraad aan. De kwaliteit van de printjes is echter niet zo goed als die van de printers van 3D Systems, waar ik het Dg’tje mee heb laten printen.
Helaas miste ik ook twee van de vier torpedo ventilatoren op het dak. Of deze zijn afgebroken tijdens het verpakken of dat er iets fout is gegaan gedurende het printen, weet ik niet …

Als laatste wil ik nog een keer opmerken dat Shapeways in een testfase zit en dus gaandeweg de dienstverlening aan het verbeteren is. Ondanks de problemen, zal ik hun diensten gewoon blijven afnemen … ze zijn immers aan het pionieren met deze manier van produceren en kunnen alle hulp gebruiken bij het verbeteren van hun product.

Schrijf een reactie