Site menu:

Laatste berichten

Tags

Onderwerpen

Zoeken

In voorbereiding

The Missing Link

Oké, het is weer tijd om verder te gaan met het ontwerp van onze stoomverwarmingswagen in schaal N. We zijn de vorige keer geëindigd met het plaatsen van de vier torpedo ventilatoren op het dak. Op een zelfde manier heb ik ook de ontluchtingspijp voor het aanwezige toilet gemaakt.

svw0014

Wel is hij ietsje kleiner geworden dan in de 2D tekening staat aangegeven. Als ik de maten van de tekening had aangehouden, dan was het een gigantisch geval geworden. Verder heb ik hem in vergelijking tot het model van Philotrain, iets meer op het midden van het dak gezet. Op deze foto van Het Utrechts Archief kan je zien dat dit in het echt het geval was. Ook lijkt er op dat Philotrain is vergeten om op model  een vijfde torpedo ventilator te plaatsen.
Daarom heb ik maar een vraag op Beneluxspoor gezet … maar ook daar heerst nog enige onduidelijkheid, gezien het antwoord van Ton:

In het boek "Elektrische locomotieven NS-serie 1100" (Uquilair, 2006) staan veel foto’s van 1100en met een stoomverwarmings-wagen erachter. Sommige van die foto’s tonen de zijde waar de vijfde torpedoventilator zou moeten zitten; de andere kant dus dan de foto’s onder jouw links.
Op een aantal foto’s is inderdaad de vijfde torpedoventilator zichtbaar. Op andere foto’s is hij echter heel duidelijk niet aanwezig. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval op de bovenste foto op bladzijde 195.
Ik hou het erop dat er onderlinge verschillen zijn geweest tussen de stoomverwarmingswagens. Hetzij dat de vijfde ventilator er op een gegeven moment is afgehaald, dan wel dat sommige wagens wel en andere niet voorzien waren van de vijfde ventilator.

Ik heb dan ook maar besloten om de vijfde torpedo ventilator wel te plaatsen, aangezien het een leuk contrast geeft ten opzichte van de bestaande modellen. Hier over volgende keer meer …

Reacties

Reactie van Bert Schmitz
geplaatst op 13 juni 2009 om 22:48

Bestaat er een model van de goedernbegeleidingswagon DG2696 van NS in spoor N??
Ben benieuwd.

Groet,

Bert Schmitz

Schrijf een reactie