Site menu:

Laatste berichten

Tags

Onderwerpen

Zoeken

In voorbereiding

Ontwikkel een 3D model – deel 4

Goed, daar gaan we weer. Het verhaal over de missende torpedo ventilator lijkt me wel duidelijk en ik heb hem dan ook maar meteen geplaatst. Hij kan op precies dezelfde manier worden gemaakt als de eerdere ventilatoren en staat dezelfde plek als de ontluchtingspijp … maar dan aan de andere kant van het dak natuurlijk. Ook heb ik door middel van een aantal eenvoudige extrusies en spiegelingen, de verstevigingsstrips aan de zijkanten van de waterbunkers gemaakt.

svw0015

Verder zijn, zoals je aan de bovenstaande tekening kan zien, de vul-openingen en deksels van de waterbunkers toegevoegd … wederom met een paar simpele extrusies en een drietal spiegelingen. De afmetingen zijn gewoon in de 2D tekening af te lezen en ik kan dit volgens mij dan ook met een gerust hart aan jullie zelf overlaten.
Ons model mist echter nog wel de uitstraling van een echte stoom-verwarmingswagen, aangezien de gezichtsbepalende raamopeningen en deuren nog missen. Voordat we deze details kunnen aanbrengen, zullen we eerst het massieve model moeten gaan uithollen.

Ik heb besloten om de wanden een dikte van 0,85 mm te geven en begin dus als eerste een extra referentie vlak te plaatsen op 0,85 mm afstand van de voorkant van het model. Hierop kan je de doorsnede van de waterbunker projecteren en met de wanddikte ‘verkleinen’. Deze verkleinde doorsnede gebruik je om een uitholling over de hele lengte te maken.

 • Klik met de rechter muisknop op de voorkant van het model
 • Selecteer Insert Plane
 • Zet onder Plane Offset Distance de Distance op 0,85 mm
 • Selecteer het nieuwe vlak en klik op Activate 2D sketching
 • Selecteer nu de dwarsdoorsnede van de tender
 • Klik op Project to Sketch en vink Create reference figure aan
 • Klik op de  Offset button en vink Flip direction aan
 • Maak met een offset van 0,85 mm de uit te hollen doorsnede

De afstand van de uitholling is vrij eenvoudig te berekenen. Meet met de Measurement Tool, de afstand tussen de voor- en achterkant van het model: 96,7 mm. Door hier tweemaal de dikte vanaf te trekken kom je op een lengte van 95 mm uit.

 • Klik op Extrude Cut
 • Verander Type in To Depth en zet Depth op 95 mm 

Hiermee heb je een uitholling van de waterbuffers over de lengte van het gehele model gemaakt. Het middendeel kan op een zelfde manier worden uitgehold

svw0016

 • Selecteer het xz-vlak en klik Activate 2D sketching
 • Selecteer de dwarsdoorsnede van het middendeel
 • Klik op Project to Sketch en vink Create reference figure aan
 • Verwijder de lijnen die niet nodig zijn
 • Maak met een offset van 0,85 mm de uit te hollen doorsnede
 • Selecteer het ondervlak van het middendeel
 • Klik op Project to Sketch en vink Create sketch figure aan

Deze onderste lijn gebruiken we om de dwarsdoorsnede af te sluiten. We verlengen de zijlijnen met de Extend Figure optie en korten de onderste lijn aan beide kanten in met Trim Figure optie. De lengte van de uitholling vinden we weer door het middendeel op te meten met de Measurement Tool en hier tweemaal de dikte van de wanden vanaf te trekken  Dit geeft een lengte van 48 mm.

 • Klik op Extrude Cut
 • Verander Type in Mid Plane en zet Depth op 48 mm 

  svw0017

  Je hebt nu een uitgeholde kap en bent klaar om de raamopeningen en deuren toe te voegen … dit pakken we echter de volgende keer weer op.

 • Schrijf een reactie