Site menu:

Over Fabbing

In augustus 2008 ben ik begonnen met dit blog, waarin ik wil laten zien hoe je zelf spoorweg modellen kan ontwikkelen en fabriceren met behulp van moderne technieken zoals Lasersnijden en 3D-Printen. De eerste berichten had ik in het Engels geplaatst, maar omdat er de afgelopen tijd steeds meer animo voor deze methode is ontstaan, heb ik besloten om in April 2009 de boel in het Nederlands over te zetten.

Op het moment is de benodigde apparatuur nog te duur voor de gemiddelde modelspoorder, maar gelukkig zijn er verschillende bedrijven die voor een redelijke prijs het Lasersnijden en 3D-Printen als een dienst aanbieden. Ik zal aan deze dienstverleners dan ook de nodige aandacht besteden. Wel verwacht ik dat de prijs van de apparatuur de komende jaren zal afnemen en dat het mogelijk wordt om zelf ontwikkelde modellen thuis uit de printer te laten rollen.

De hier gebruikte technieken van onder de noemer ‘Desktop Manufacturing’ of ‘Digital Manufacturing’. Er bestaat echter een veel mooiere term voor en die zal ik hier dan ook vooramelijk gebruiken: Fabbing.